Stroom is het ontwikkelen en ‘doen’ van een maatwerkprogramma met een groep leiders en/of professionals. Vaak in het kader van organisatie ontwikkeldoelen, in de beweging van expertise naar persoonlijk meesterschap, in loopbaanstappen of op specifieke werkaspecten. De groep kan samengesteld zijn over disciplines, domeinen, generaties, locaties en landen heen. Bij voorkeur doen wij dit co-creërend met betrokkenen – en in de context werkend.
Bedoeld voor leidinggevenden en professionals die werken in het brandpunt van de strategische doelen van de organisatie en als groep gedeelde vragen en wensen hebben omtrent hun functioneren. Zij hebben veel in huis en willen zich versterken. Ze staan bijvoorbeeld voor nieuwe verantwoordelijkheden en opgaven, ze hebben een loopbaanstap gemaakt en werken nu op een ander niveau, ze worden gezien als bepalend in stappen naar de toekomst van de organisatie, ze doen hun werk in een sterk veranderende context.
Omvang en tijdsduur
Deze zijn afhankelijk van de aard van de vraagstelling.
Werkwijze
In grote lijnen verloopt een maatwerkprogramma voor ontwikkeling als volgt:
We ontwerpen programma’s vanuit de volgende principes:
Leren is een individueel, zelfgestuurd proces: mensen komen gemotiveerd in actie in een ontwikkelproces als ze zelf de notie hebben (cognitief en emotioneel) dat ze andere dingen willen kunnen, doen of ervaren dan op dit moment.
Leren is een sociaal proces: in een groep en in een context leren mensen van en met elkaar, door te delen, bij te dragen, uit te wisselen, openheid en inhoudelijke verdieping te realiseren.
Werken vanuit zakelijke doelen: het programma begint met het vormen van een goed begrip van deze zakelijke doelen en eindigt met een analyse van de voortgang die het programma daarin heeft opgeleverd.
Resultaat maakt talent zichtbaar: door te ‘doen’ ervaren en expliciteren mensen hun talent en wordt dit ook voor anderen zichtbaar. Daarom werken we met de principes van actieleren: met anderen werken aan ‘echte’ issues, die een kans bieden om te leren en op een hoger niveau te functioneren.
Samenwerking vanaf het begin: betrokken deelnemers, opdrachtgevers en HR zijn de gesprekspartners vanaf het begin, omdat in onze visie een ontwikkelprogramma een gezamenlijk proces is en niet iets dat een organisatie of deelnemer ‘ondergaat’.
Resultaat
De aard van de ontwikkeldoelen en de daaronder liggende patronen verschilt. Concrete ervaring leert dat deelnemers en organisaties bijvoorbeeld de volgende resultaten boeken:
- Een systematische, versnelde versterking van de eigenheid en de capaciteiten die succesbepalend zijn in een functie, rol of loopbaanfase;
- Het in gang zetten van een beweging: energie, openheid en focus creëren;
- Ontdekken en zichtbaar maken van talenten van deelnemers door het doen en realiseren.